یکی از مصالح اولیه برای ساخت انواع پروفیل های uPVC در کارخانه، نوارهای آب بندی یا نوار درزبندی است که عموماً با نام نوار TPV درزبندی (Thermoplastic vulcanizates ) شناخته می شود. اگرچه این نوارهای لاستیکی انواع مختلفی دارند اما بهترین نوع آنها، لاستیک های مقاوم در برابر سایش و پارگی می باشند. این نوارهای لاستیکی در پروفیل های uPVC به کار می رود و موجب بهتر شدن خواص عایق صوتی و حرارتی در آنها می گردد؛ از طرفی دیگر، این نوارها باعث می شوند پروفیل ها در برابر نفوذ آب و یا گردو غبار به داخل ساختمان جلوگیری کنند. وجود نوار درزبندی در پروفیل های uPVC منجر به تولید پنجره های دوجداره با کیفیت و کارآیی بسیار بالا می گردد.
در این مطلب تصمیم داریم به طور اختصاصی درباره نوار لاستیکی آب بندی TPV و ویژگی ها، مزایا و خصوصیات آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
نوار TPV، لاستیک است یا پلاستیک؟
TPV ماده جدیدی است که باعث شکاف میان مواد لاستیک و پلاستیک شده است. به طور فزاینده، طراحان بسیاری از محصولات صنعتی، به عنوان یکماده اولیه، بسیار از TPV استفاده می کنند؛ اما چرا TPV بسیار محبوب است؟ این ماده دقیقاً چیست و چه خواصی دارد؟

نوار TPV
TPV چیست؟
TPV که با نام کامل Thermoplastic vulcanizates نیز شناخته می شود، نوعی از لاستیک است که در طی فرآیند ترکیب، جوش داده می شود. این بدان معنی است که پلیمرها از طریق “کراس لینک ها” به مواد با دوام تر تبدیل می شوند. کراس لینک، پیوندهای متقاطع و بادوامی هستند که میان ساختارهای داخلی مولکول به وجود می آید و استحکام و پایداری یک ماده را بسیار افزایش می دهد.
در TPV ، ساختار لاستیک اولیه برای ایجاد ماده با دوام تر و مفید تر، تغییر پیدا می کند. علاوه بر این، این ماده بسیار انعطاف پذیر است و می تواند انواع مختلفی از نیازهای صنعتی را برآورده سازد. همین عامل موجب محبوبیت آن در میان تولیدکنندگان شده است.
ویژگی ها و مشخصات TPV
- TPV بسیار بادوام است.
- دوام TPV باعث مقاومت آن در برابر هرگونه تغییر شکل می شود.
- عدم تأثیرپذیری محصولات ساخته شده با TPV در برابر عوامل محیطی و فضای باز
- مقاومت بالا در برابر حلال ها، چربی ها و روغن های خاص
- مقاومت حرارتی بالا
- قابل بازیافت 100٪
- مقاومت در برابر اکسیداسیون، سایش و پارگی
- انعطاف پذیری طراحی
همه این خصوصیات برای تولید محصولاتی بسیار مفید و انعطاف پذیر با TPV در کنار یکدیگر عمل می کنند. نوار آب بندی TPV، که در ساخت پروفیل های uPVC به کار رفته است نیز از همین ماده تهیه شده است.
مهمترین موارد کاربردی TPV
TPV به طور گسترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. صنایعی که بیشتر از ماده لاستیکی TPV استفاده می کنند عبارتند از:
- صنعت خودروسازی: مهر و موم های خودرو، روکش ضد گرد و غبار، ضربه گیر، گلگیر و غیره
- ساخت و ساز
- صنایع الکترونیک: عایق های صوتی، سیم و کابل.
- بازارهای مصرفی – قطعات لاستیکی مقاوم به حرارت؛ تولید نوارهای آب بندی؛ ابزار دستی، ابزار برقی، لوازم پزشکی، لوازم حمام و انواع بسته بندی.
**اخیراً رشد زیادی در استفاده از این ترکیب در صنعت خودرو وجود دارد و این مربوط به مهر و موم های برخی از قسمت های خودرو نظیر لوله ها است که به ماده ای با تحمل گرمای بسیار بالا، نیاز دارند. جای تعجب نیست که زمانی که تولیدکنندگان محصولات صنعتی متوجه شوند TPV در واقع چه مزایایی دارد حتماً از آن استفاده خواهند کرد.
معرفی TPV برای ساخت نوار آب بندی
مواد TPV به عنوان یکی از اعضای گروه ترکیبات “الاستومر گرماپلاستیک پلی الیفین” طبقه بندی می شوند. امروزه مواد PVC عمدتاً جایگزین TPV شده اند. نوارهای آب بندی که برای ساخت پروفیل های uPVC به کار می روند دارای خصوصیات زیر هستند:
- مقاوم در برابر محیط های اسید و قلیایی
- مقاوم در برابر روغن
- عدم فرسودگی به مرور زمان
- مقاومت در برابر شرایط سخت آب و هوای – باد و طوفان – بارش باران و برف
- مقاوم در برابر سرما و حرارت (دامنه: -60 درجه سانتیگراد تا حدود 135 ° C)
- استحکام کششی و مقاومت عالی
- دارای خواص لاستیکی مطلوب
- تولید شده با روش های قالبگیری و اکستروژن
- قابلیت بازیافت را دارند
- سازگار با محیط زیست هستند

پنجره های یو پی وی سی
آب بندی پنجره های یو پی وی سی (uPVC) با نوار TPV
همانطور که در قسمتهای قبلی به آن اشاره کردیم نوار درز بندی TPV یکی از مصالح اولیه برای ساخت پنجره های uPVC است. نوار درزبندی TPV در پنجره های دوجداره به عنوان عامل ایجاد ویژگی عایق بودن در برابر صدا و اتلاف انرژی در پنجره ها عمل می کند. با توجه به این توضیح، خرید بهترین و با کیفیت ترین نوارهای درزبندی، یک امتیاز اصلی برای تولید کنندگان پروفیل uPVC محسوب می شود. نوارهای درزبندی TPV باید به گونه ای باشند که بتوانند تمام قسمت ها را به طور کامل بپوشانند. هرگونه اختلال یا نقص در تولید نوارهای آب بندی منجر به اختلال در عملکرد یا تولید پروفیل های uPVC خواهد شد.
پروفیل های uPVC با اندازه و ابعاد مختلف در نهایت برای ساخت پنجره های دوجداره به کار می روند، بنابراین از هر نظر باید استانداردها و کیفیت لازم را برای آن ها تامین نمود. نوارهای آب بندی TPV برای پروفیل ها نصب می شوند تا زمانی که به عنوان پروفیل پنجره، در محل قرار می گیرند از نشتی یا نفوذ رطوبت و گرد و غبار جلوگیری کنند. این دقیقاً همان هدفی است که تمام تولید کنندگان پنجره های دوجداره uPVC به دنبال آن هستند.
نوار آب بندی TPV باید در برابر فرسایش و پارگی مقاومت خوبی داشته باشد و تغییرات دمایی، تاثیری روی خواص فیزیکی و مکانیکی آن ایجاد نکند.
در شرکت ماژول برای طراحی و تولید تمام پروفیل های uPVC ، بهترین و با کیفیت ترین نوار آب بندی TPV استفاده می شود. نوارهای آب بندی، امکان جوش خوردگی راحت را فراهم می کنند و از طرف دیگر، زیبایی ظاهری را برای پروفیل ها به وجود می آورند. مجموعه این عوامل باعث تولید پنجره های دوجداره uPVC مرغوب و زیبا می گردد.